Клас стани, клас мирно!!

Днес.бг :

„За първи път в новата ни история в парламента се проведе поименна проверка за кворум, но не заради съмнения, че депутатите са малко, а напротив – че са твърде много. Инициативата е на юристката от БСП Мая Манолова. С нестандартната процедура тя иска да докаже, че и управляващите от ГЕРБ не са света вода ненапита по отношение на кръшкането от работа. Манолова твърди, че ежедневно те си служат с дребни хитрости, за да демонстрират, че са на работните си места, което всъщност не било така. Каква е хватката, според Манолова – тази сутрин се регистрирали 140 народни представители, 66 от които от ГЕРБ. Това означава, че за да се приеме даден закон, са необходими поне 71 гласа.
В същото време в залата присъствали много повече от 140 народни представители и много повече такива от ГЕРБ, т.е. управляващите умишлено поддържат по-нисък кворум и така за мнозинство в залата са необходими по-малко депутати. В конкретния случай това позволявало в залата да остават само по 70 депутати от ГЕРБ, а останалите да се „разхождат из кулоарите, да пият кафе, да ядат кюфтета”, върна репликата към премиера Бойко Борисов червената депутатка. Председателят на парламента Цецка Цачева първо отказваше проверка на кворума, но в крайна сметка се съгласи.  Оказа се, че депутатите от ГЕРБ наистина са повече – излязоха 78. Това даде повод на Манолова да попита къде са останалите 38 народни представители от партията на Бойко Борисов. Важно е да се уточни, че този спор не се води при пълен състав в редиците на „Коалиция за България”. Председателят на групата Сергей Станишев например също отсъства днес. Искра Фидосова от ГЕРБ заподозря в акцията на Манолова опит да се компрометира работата на Народното събрание. „Проверката на кворума ще ни отнеме час – време, в което можем да разглеждаме важни закони”, посочи съпредседателката на групата на ГЕРБ. Обвиненията, че хитруват, Искра Фидосова определи като „инсинуация и последен вопъл на политическа немощ на „Коалиция за България”. На въпроса – защо все пак ги няма толкова народни представители от ГЕРБ, предвид дисциплината, която демонстрират от партията на Бойко Борисов – Фидосова обясни, че колегите й просто закъснели за работа и се регистрирали малко по-късно. Мая Манолова обеща да направи проверка и да предостави на журналистите справка, която да докаже, че по-голямата част от законите в 41-вия парламент са приети с много нисък кворум. Преди време студенти и преподаватели от Софийския университет направиха друга справка, с много по-трагични резултати за работата на 40-ото народно събрание. Оказа се, че 60% от законите на предишния парламент са приети без кворум, какъвто изисква Конституцията на България.“

Кое е смущаващото в тази статия? Кюфтетата? Най-накрая настъпилата немощ на БКП (което не си е хич смущаващо, а радостно!!:))? Заниманията на едни хора, които уж избрахме за да произвеждат законите ни и да ни управляват? Пък то се оказа (отново), че те сами себе си не могат да управляват.. Дребнавите заяждания от ляво, дясно и център? Крайните прояви на евтин, направо боклучав популизъм? Фактът, че проверка се провежда, защото депутатите били МНОГО, сиреч далеч повече от обикновено? Не, не мисля, че изброените неща са най-притеснителните.

Последните две изречения от статията са истински шокиращите. 60% от законите на предишния парламент са приети без кворум, какъвто изисква Конституцията на България. МОЛЯ, БИХТЕ ЛИ ПОВТОРИЛИ!?!?!? Две трети от приетите през последните 4 (или 8, зависи от гледната точка) години закони си противоречат с Конституцията? Нека всеки сам си направи интерпретациите…исках само да поставя акцент върху едно проучване на Софийски университет, за което не се е вдигнал особен обществен шум, но на което е редно да се даде гласност, довеждаща бившите ни управници не до съд, а до линч.

Една вметка : преподаватели И студенти са направили проучването. Млади хора, иначе казано. Но кой ли ни обръща внимание..

Вашият коментар